TV actueel

 

Zuiver Land, Amsterdam


Uitzenddatum: Zondag 23-10-2005 14.03 - 14.33 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 29-10-2005 09.30 - 10.00 uur NPO 1

(2)zuiverland1.jpg

Omringd door drukke restaurants, coffeeshops en het uitgaanspubliek van de Amsterdamse Wallen, gaan twee jonge Chinese nonnen, Man Jung en Chueh Hai, rustig door met hun dagelijkse routine. De enorme tempel op de Zeedijk die zij samen beheren, de He Hua (Lotus) Tempel, verandert de dynamiek van het leven in de straat. Een brug, een oase, een bron van licht - dat zijn de metaforen die de nonnen gebruiken om hun tempel te omschrijven.

Opgeleid in de boeddhistische Fo Guang-orde in Taiwan, die sociaal betrokken boeddhisme bepleit, bieden de twee nonnen een verscheidenheid aan diensten aan, zoals meditatie- en studieprogramma's, familiebezoek, begrafenisdiensten, en danslessen. Zowel Chinezen als Nederlanders maken gebruik van de diensten van de tempel. De nonnen cultiveren, of ze nu sociaal bezig zijn of alleen, elk moment de kracht om binnen- en buitenwereld positief te veranderen. Zij beoefenen zowel de Pure Land als Ch’an traditie van meditatie. Hun doel is het Zuivere Land (Pure Land) van Amitabha Boeddha te bereiken en dan terug te komen om ‘alle levende wezens’ in deze wereld te dienen.

De twee nonnen werken samen met de Boeddhistische Unie Nederland voor een gezamenlijke boeddhistische viering van de verjaardag van de Boeddha. De collectieve inspanning van Chinezen en Nederlanders, boeddhisten en niet-boeddhisten, resulteerde in een groot festival in Amsterdam in mei 2005. De kleine wereld van de Zeedijk en de Nieuwmarkt verandert in een land van harmonie en vreugde.

Director, camera & editing: Wen-jie Qin
Commissioning editor: Babeth M. VanLoo
With: Venerable Man Jung, Venerable Chueh Ha, members of He Hua Temple
2nd camera: Jane Snijders, Marlou van den Berg
Sound: Wen-jie Qin, Jane Snijders
Thanks to: mMembers of He Hua Temple, members of BLIA YAD, Eddy Appels, Hans de Bie, Joss Driessen, Clémentine Ederveen, Cuuk Koekoe, Karen Loomans, Bruno Mortelmans, Kah Kin Yau