TV actueel

 

Zen in uitvoering


Uitzenddatum: Zondag 6-11-2005 14.03 - 14.33 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 12-11-2005 09.30 - 10.00 uur NPO 1

(1)Coppens_Zenriver1.jpg

In Uithuizen, dichtbij de Groningse Waddenkust, ligt Zen River, een klooster van de White Plum lineage, ook wel bekend van de Kanzeon sangha van Genpo Roshi. Het centrum verzorgt in deze oer-Hollandse omgeving een doorlopend programma voor zowel leken als monniken. Zen River staat onder leiding van Tenkei Coppens Sensei. Deze van oorsprong Nederlandse leraar is erfgenaam van de opvolgingslijn van Taizan Maezumi Roshi, een van de grote Japanse pioniers van het hedendaagse zenboeddhisme. Tenkei Coppens heeft nog steeds een levendig contact met familie van de grote leraar in Japan, die het belangrijk vindt dat de traditie wordt voortgezet. De Nederlandse opvolger is bevoegd om les te geven in zowel de studie van Shikantaza als in Koanstudie.

Tenkei Coppens Sensei ontmoette de befaamde meditatiemeester Genpo Merzel Roshi voor het eerst in 1988. Hij assisteerde zijn leermeester fulltime nadat hij in 1996 volledige dharma-overdracht van hem had ontvangen en leidde onder andere vele wildernisretraites in de Amerikaanse woestijn. Een drooggevallen zandplaat in de Waddenzee doet Tenkei Coppens Sensei denken aan die uitgestrekte woestijn. Tijdens de zomerretraite in Zen River wordt daar een dag lang beoefend.
Zen River is een alledaags klooster, waar niet alleen training voor monniken en nonnen plaatsvindt, maar vooral ook aandacht is voor de veranderende positie van leken. Zo worden rituele functies, voorheen voorbehouden aan ingewijden, door leken vervuld. We zien een ‘dharma-debat’ waarin leken een ceremoniële plaats innemen, die gewoonlijk alleen aan monniken wordt toebedeeld.


Direction, camera & editing: Jurgen Gude
With: Tenkei Coppens Sensei, Tammy Gabrysch, Jorge Lobez-Doriga
Commissioning editor: Babeth M. VanLoo
Sound, editorial & production: Jaap Verhoeven