Radio actueel

 

Hemelsbreed

In memoriam Margot Kool-Stumpel | Koken bij Zen River | Karmanomics | Boeddhist in het leger?
Uitzenddatum: Zaterdag 31-3-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_hel_300.jpg

Thema: geweld en geweldloosheid in het boeddhisme

Om boeddhisten hangt vaak een aura van vredelievendheid: ze zitten rustig te mediteren op hun kussentje, ze proberen letterlijk geen vlieg kwaad te doen. Maar is het echt zo simpel? Deze maand besteden we op allerlei manieren aandacht aan het thema ‘geweld en geweldloosheid in het boeddhisme

In memoriam Margot Kool-Stumpel

Op 13 maart jongstleden overleed Margot Kool-Stumpel. Samen met haar man, Jan Paul Kool, stond ze in 1979 aan de wieg van het Maitreya Instituut, een van de oudste organisaties voor Tibetaans Boeddhisme in Nederland. Paula de Wijs, directrice van het  Maitreya Instituut, heeft Margot Kool vanaf het allereerste begin meegemaakt. Hoe zou ze haar karakteriseren? 

Koken bij zen riverKoken bij Zen River
Ooit gebakken groenten met jamsaus gegeten? In de zompige klei van noordoost Groningen zijn dit soort uitbundige culinaire hoogstandjes niets bijzonders. Tamara Gabrysch is de tenzo van zenklooster Zen River. Zij wordt geassisteerd door Janna en Helma, die schillen, hakken, snijden en mengen. In Zenriver komt men om te oefenen, maar men blijft vanwege het eten, zo luidt een bekend zen-gezegde. Agnes Sommer dook de kloosterkeuken in.

Tamara Gabrysch was zo vriendelijk om permissie te geven een paar recepten van culinaire hoogstandjes te delen. Geniet van de salade van peer, rucola en tuinkers, aardbeienslasaus, cashewnotencreme met rozemarijn en frambozenazijn en geroosterde groenten uit de oven.

Karmanomics

Karmanomics

Toen Kees Klomp zeven jaar geleden begon met 'mededogend ondernemen' werd hij voor gek versleten. Naïef en exotisch – vonden zijn collega’s in de zakenwereld. Nu is hij twee boeken - waaronder Karmanomics - verder en kloppen bedrijven steeds vaker bij hem aan voor advies. Menno Bijleveld spreekt met Klomp over fair trade en duurzaam ondernemen, ideeën die zijn geïnspireerd door de Vietnamese zenleraar Thich Nath Hanh.


Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Boeddhist in het leger, kan dat?

boeddhist in het legerHoe kun je als boeddhist werkzaam zijn in het leger? En hoe ga je dan om met de boeddhistische regels als ‘niet doden’ en ‘het juiste levensonderhoud’? De Amerikaanse boeddhistische aalmoezenier Thomas Dyer en Varamitra, hoofd boeddhistische geestelijke verzorging voor het ministerie van Justitie delen hun ervaringen en gedachten over deze, voor sommigen, controversiele kwesties.
 
In het Amerikaanse leger zijn inmiddels drie boeddhistische aalmoezeniers aan het werk. Thomas Dyer is een van hen. Hij is sinds 2008 werkzaam binnen het leger, ging in 2010 naar Irak en is nu gestationeerd in Fort Benning in de Amerikaanse staat Georgia. Hij komt oorspronkelijk uit Tenessee, en was dan ook baptist voordat hij met het het boeddhisme in aanraking kwam.

Bekijk een interview met Dyer:
Agenda

Zondag 1 april 13.00-17.00 u. Open dag Boeddhisme in Groningen. Zes verschillende stromingen presenteren zich met infostands, chantsessies en meditatieles. Vipassana Meditatie Centrum, Kamerlingh Onnesstraat 71, Groningen.
http://vipassana-groningen.nl

Zondag 1 april 14.00-15.30 u. Lezing Bhikkuni Kusuma (Sri Lanka) over "Living in Peace". Engelstalige lezing, vertaler aanwezig. Kerk aan de Ring, Ring 2, Hellevoetsluis.
http://www.bhikkunikusuma.info

Dinsdag 3 april 20.00-21.30 u. Training "Inner Practice of Work". Over de toepassing van boeddhistische principes in de dagelijkse praktijk. Begeleiding: Joleen Vries. Nyingma Centrum, Reguliersgracht 25, Amsterdam.
http://www.nyingma.nl

Dinsdag 3 april - dinsdag 5 juni 18.30-20.00 u. Training "Time Space Knowledge III - Licht en Kennis". Begeleiding: Remco Wernert. Nyingma Centrum, Reguliersgracht 25, Amsterdam.
http://www.nyingma.nl

Woensdag 4 april - 30 juni Training "Baas in Eigen Geest". Biedt structuur en techniek om in het dagelijks leven rust en ruimte te creëren. Begeleiding: Ramo de Boer. Conferentiecentrum Samaya, Werkhoven.
http://BaasInEigenGeest.nu

Zaterdag 7 april 10.00-13.00 u. Workshop Tibetaanse yoga (Kum Nye) "Het hart openen". Nyingma Centrum, Reguliersgracht 25, Amsterdam.
http://www.nyingma.nl